“Jij bent precies je vader …”

“Ik lijk sprekend op m’n vader, niet alleen qua uiterlijk, ik heb ook z’n streken. Hij was ’n zwart/wit-denker. Voor hem was het alles of niets. Als hij op stap ging dronk hij óf helemaal niet, óf hij ging tot het gaatje. Er was geen tussenweg.”
Als iemand nu tegen me zegt dat ik weer eens tot het uiterste ben gegaan, dan zeg ik gewoon dat dat in de genen zit, dat ik precies m’n vader ben. Klaar.

Vanaf het moment dat we op de wereld komen, staan we bloot aan duizenden omgevingsfactoren. Waar je geboren bent en waar je opgroeit, bepaalt wie jij vandaag bent. Je kunt perfect een kind, geboren uit Chinese ouders, naar Nederland verplaatsen. Het kind zal er Aziatisch uit blijven zien, maar neemt de Nederlandse cultuur, taal en gewoonten over. Misschien ben je niet echt gelukkig met wat je van je omgeving hebt meegekregen. Dat kan, een baby wordt immers niet geboren met een kant-en-klare gebruiksaanwijzing. Je ouders hebben je ongetwijfeld gegeven wat ze konden, ook al vind je vandaag dat het heel anders had gekund. Als baby heb je niet het ontwikkelde bewustzijn om te kunnen oordelen wat goed en wat minder goed voor je is. Je omgeving kneedt je en de herhaling heeft ervoor gezorgd dat vele gewoontes als stalen kabels verankerd zitten in de archieven van je geest.

Als je aangesproken wordt op een (van je) minder fraaie gewoonte(n), dan zal je de neiging hebben om eraan te refereren dat je sprekend je vader (dan wel je moeder) bent. Je kunt er niets aan doen. Je hebt het in je genen meegekregen. Het is een dankbaar excuus!

Vergis je echter niet! Je genetisch materiaal is vooral verantwoordelijk voor de manier waarop jij eruit ziet. De kleur van je ogen, van je haar, de grootte van je handen etc. Je karakter en temperament zijn echter grotendeels niet genetisch bepaald. Je hebt ze niet via je DNA meegekregen, wél via je opvoeding en je omgeving.

Dat betekent derhalve dat je wel degelijk kunt veranderen, hoe moeilijk het ook is. Je hebt er alleen een sterke, daadkrachtige geest voor nodig!

Bij LeF realiseren wij Persoonlijk Leiderschap op alle niveaus in de organisatie om zo succesvolle organisaties te realiseren. Weten hoe we dat doen en wat we voor u kunnen betekenen?

www.lefrealiseert.nl

Bronvermelding: Inge Rock – Je wordt wat je denkt