Ik maak van schapen mensen!! Hoezo? Ben ik een schaap dan? Het antwoord is in veel gevallen: JA! Vrijwel iedereen is ergens in zijn leven een schaap. Op een zeker moment dommel je in. De vernieuwende passie voor wat je doet verdwijnt. Het gebeurt geruisloos en onbewust. Tot je merkt dat je iets anders wilt doen, maar opgesloten zit in een gouden kooi. Je gaat ten onder aan stress of je gaat zoals een schaap gewoon grazen en mekkeren. Je wordt lid van een passieloze kudde.

If you put fences around people, you get sheep William L. McKnight, voormalig CEO van 3M

Onze onderwijs- en organisatieculturen zijn niet gecreëerd om duurzame passie- en talentontwikkeling toe te laten. Puntenlijsten en diploma´s zijn heilig en eenmaal in een organisatie werkzaam wordt je geperst in een functiebeschrijving. Je loopbaan is een lineaire lijn, waarbij je feitelijk al als je begint het punt in beeld hebt waarop je met pensioen gaat. Functioneringsgesprekken leiden er veelal toe dat je gedwongen wordt om in zaken waar je niet goed (genoeg) bent energie te stoppen om daar beter in te worden, in plaats van dat jouw specifieke talenten verder benut
worden. Als je vanuit je passie smeekt om veranderingen in je organisatie, wordt dit doorgaans niet gewaardeerd. Na verloop van tijd wordt je dus een schaap en ga je blik richten op het eindpunt. Natuurlijk is dit niet overal zo en geldt dit niet voor iedereen, maar ik weet zeker dat veel mensen zich in het geschetste beeld herkennen. Het is te gemakkelijk om de organisaties hier alleen de schuld van te geven. Je hebt het zelf ook laten gebeuren. En dat betekent voor mij dat je niet in balans bent met je zelf en met je omgeving. Als jij passie hebt én gelooft in jezelf, neem je het heft in eigen hand en gooi je het roer om. Repairing Balance geeft je inzicht in het systeem dat zorgt voor innerlijke balans. Als je in dit systeem goed weet te sturen kom je in balans en maak je betere keuzes. Ik kan je helpen om van schaap weer mens te worden. Hoe fijn is dat??!!